KAJAANIN KALEVALAISET NAISET RY
TOIMINTAKERTOMUS 2022
Vuoden 2022 teema: LUOVUUDEN ALKUVOIMAA
Kalevalaisen Naisten Liiton vuoden 2022 teema sukelsi luovuuteen. Mistä ammennamme luovuutta, mihin sitä tarvitaan ja mitä luovuus on? Teemaa voidaan puida yleisesti ja siihen voidaan kiinnittää huomio käytännön toimissa.
Mistä puhumme, kun puhumme luovuudesta? Helposti arkikielessä liitämme luovuuden taiteen tekemiseen ja myyttiin taiteilijuudesta. Jos ihmistä kehutaan luovaksi, hänen kerrotaan olevan hyvä jollakin taiteen saralla; vaikkapa taitava sanankäyttäjä, hyvä piirtäjä tai voimakkaasti eläytyvä näyttelijä. Luovuus liittyy kuitenkin vahvasti paljon arkisempiinkin asioihin. Luovuutta tarvitaan keittiössä, käsitöissä ja monissa arjen askareissa.
Luovuus on kykyä soveltaa tietoa muuttuviin käytännön esille nostamiin haasteisiin. Luovuus on mielikuvitusta ja uteliaisuutta ja ratkaisujen löytämistä. Se on ongelmien näkemistä ja ideoiden tuottamista. Luovuus on apuna myös muuttuviin tilanteisiin sopeutumisessa ja sosiaalisten suhteiden luomisessa.
Yhteiskunnassamme tunnetaan tarvetta mitata asioita. Älykkyyttä mitataan testeillä, jotka kertovat loogisen päättelyn kyvyistä. Luovuus kuuluu kurittomiin ominaisuuksiin, jotka eivät taivu mittareille. Loogisesti lahjakas päättelijä ei välttämättä ole luova ongelmanratkaisija, joka löytäisi muuttuvissa tilanteissa ideoita uusille aluille. Tällaista taitoa on vaikea mitata. Tämän takia olisikin tärkeää, että jokainen meistä tunnistaisi oman luovuutensa. Me olemme itse oman itsemme parhaita asiantuntijoita.
Toinen luovuuteen liitetty myytti on se, että luovuus olisi jokin synnynnäinen annettu lahja, joka joillakin on ja joillakin ei. Luovuus on kuitenkin taito, jota voi kehittää ja oppia. Itseään voi laittaa likoon erilaisten ratkaisuvaihtoehtojen etsinnässä ja ajattelussa, jossa ei orjallisesti kuljeta kohti yhtenä ja ainoana ratkaisuna nähtyä päämäärää.
Puhutaan luovuuden herättelystä. Luovuutta voidaan kutitella virkeäksi. Se voidaan herätellä henkiin ja vapauttaa omien ongelmaratkaisujen avuksi. Moni luovuuden lähteistä ammentava tekijä tunnistaa oman vapauden tilansa, jolloin luovuus pääsee parhaiten esille. Tällaisen tilan saavuttamiseksi joku herättelee oman luovuutensa hakeutumalla itselle mieluisaan luonnonpaikkaan, kuuntelemalla musiikkia, vierailemalla taidenäyttelyssä, juomalla teetä, kävelemällä… Keinoja on yhtä monta kuin luovia tekijöitä. Joskus monotoninen tekeminen rentouttaa mielen ja antaa tilaa luoville ideoille.
Moni ammentaa luovuutta luonnosta tai omasta perinteestään. Luovuuden alkuvoiman vuotena voimme me kalevalaiset naiset yhdessä pohtia omia luovuuden lähteitä, jakaa hyviä käytänteitä luovien ratkaisujen löytämiseksi ja luoda luovia tilanteita, joissa saamme uusia ratkaisuja ja mahdollisuuksia. Ainon ja Louhen tarinoista voimme etsiä luovuutta. Tai Vellamon liikkeistä. Kaikki on mahdollista, sillä luovuus on vapautta ajatella ja kokeilla.
Teksti: Laura Seesmeri, Porin Kalevalaiset
Kajaanin Kalevalaisten Naisten toiminta 2022
Kajaanin Kalevalaiset Naiset ry pyrki viime vuonna toteuttamaan erilaisia yhdessä tekemisen toimintoja, joissa osallistujat voivat toteuttaa omia ideoitaan ja luovia ratkaisuja. Niinpä järjestimme ”Tekevän Tiistain – ” tapahtumia huhtikuusta alkaen. Niissä illoissa jokaisella oli mahdollisuus todeta, että ”Lievä meikä mahtava”. Illat sisälsivät käsillä tekemistä, ongelman ratkaisuja, luontoon tutustumista jne.
Kajaanin Kalevalaiset Naiset ry:n hallitus vuonna 2022 oli Tuula Honkanen pj, Eila Parviainen, varapj., Seija Höijer sihteeri, Sanna Karjalainen rahastonhoitaja, Eila Tolonen, Eila Kostamo ja Kerttu Lammassaari muita jäseniä. Varajäsen oli Eila Kilpeläinen.
Kajaanin Kalevalaiset Naiset ry:n vuosikokous pidettiin 22.3.2022 Raatihuoneella. Korona epidemian takia vuosikokousta ei voitu pitää aikaisemmin.
Hallitus kokoontui 5 kertaa kasvokkain, 23.2.2022, 10.5.2022 järjestäytymiskokous, 16.8.2022 ja 22.9.2022. Vuosikokous 22.3.2022. Lisäksi pidimme epävirallisen yhteistyötapaamisen Suomussalmen Kalevalaisten kanssa 1.12.2022 Kajaanissa.
Kajaanin kaupungin kulttuuritoimi myönsi yleisavustuksen vuodelle 2022. Kajaanin Kalevalaiset Naiset ry sai avustusta 350 €. Vaikean koronatilanteen vaikutus ylsi vielä vuodelle 2022, joten avustus oli meille erittäin merkittävä.
Kalevalan päivänä 28.2.2022 klo 12 vierailtiin Elias Lönnrotin patsaalla. Kajaanin Kalevalaiset Naiset kukittivat Elias Lönnrotin patsaan Kajaanissa. Paikalla oli myös Elias Lönnrot-seuran edustajat. Keskuskoulun musiikkiluokan oppilaat esittivät lauluja. Paikalla oli n. 30 henkilöä.
Huhtikuussa 12.4.2022 klo 15.30–19.00 järjestimme käsityöillan, jossa valmistimme Helmi-neulamenetelmällä pääsiäiskoristeita: helmi-neulamunia. Kouluttajana toimi Eila Kostamo. Koulutus oli Opintokeskus Siviksen tukema osittain, yhdistys maksoi loput. Osallistujille maksuton. Koulutukseen osallistui 13 henkilöä.
Kesäkuussa 9.6.2022 teimme luontoretken Erkin polun laavulle. Paistoimme makkaraa ja kerroimme omia kokemuksia luonnon ihmeistä. Retkelle osallistui 5 henkilöä, koska sää oli sateinen ja viileä.
Heinäkuussa Kajaanin Kalevalaiset Naiset osallistuivat Kajaanin markkinakadun avajaisiin Raatihuoneen torilla 6.7.2022. Vilma Mäkiniemi lauloi karjalaisia lauluja Eila Kostamon kanteleen säestyksellä. Esittelimme kansallispukuja ja kerroimme niiden tarinat yleisölle. Paikalla oli n. 100 kuulijaa.
Elokuussa 4.8.2022 tuuletimme kansallispukuja Raatihuoneella ja Raatihuoneen torilla.
Tapahtumaan osallistui n. 30 henkilöä. He kertoivat omien pukujensa tarinat, mistä he olivat puvun saaneet vai olivatko itse tehneet. Tapahtumassa laulettiin vuorolaulua ja kuunneltiin Eila Kostamon soittamaa kantelemusiikkia. Tapahtumasta ilmestyi lehtijuttu. Tapahtuma oli osana Euroopan kulttuuriympäristö päiviä.
Elokuussa osallistuimme myös Ristijärven Marttojen järjestämään Juustoleipä -tapahtumaan. Tapahtuma oli 7.8.2022. Tapahtumassa esitimme pöytäteatterin ”Unelmasta totta- lehmäkin osaa lentää” kantelemusiikin säestyksellä. Esiintyjinä Eila Kostamo ja Tuula Honkanen. Esityksessä oli katsojia n. 100 henkilöä.
Kalevalaisten Naisten Liiton vuosikokous pidettiin 24.9.2022 Joensuussa. Kokoukseen osallistuivat Kajaanin Kalevalaisista Naisista puheenjohtaja Tuula Honkanen ja Eila Parviainen Kalevalaisten Naisten Liiton hallituksen jäsen.
Eila Parviainen on Kalevalaisten Naisten Liiton hallituksen jäsen ja Pohjois-Savon yhdistysten kummi. Eila on osallistunut Kalevalaisten Naisten Liiton kokouksiin ja tapahtumiin. Hän on Liiton edustajana valtakunnallisessa Aineettoman kulttuuriperinnön Käsityöringissä, SIVIS ry:n vuosikokouksessa sekä kansallispukutiimissä.
Louhen paja 29.1.2022 Teams -etäyhteydellä.
Liiton kesäpäivät Puumalassa, Elsa Heporaudan synnyinkodissa 11.6.2022.
Koillis-Savon Kalevalaisten 40- vuotisjuhla Tuusniemen Kivennavalla 17.6.2022. Eila toi juhlaan Liiton terveiset, jakoi Liiton myöntämät ansiomerkit sekä piti juhlapuheen aiheenaan ” Mistä kalevalainen nainen saa voimansa”.
Liiton vuosikokous Joensuussa 24.9.2022.
Liiton Etäkahvit 10.10.2022 Teams -etäyhteydellä. Eilan pitämä esitelmä ja diaesitys ” Kainuun miehen kansallispuvun tarina” Osallistujia 50.
Eila on osallistunut kuukausittain pidettäviin Kalevalaisten Naisten Liiton hallituksen kokouksiin, sekä Kalevala Korun yhtiökokouksiin.
Syyskuussa järjestimme ”Naiset saunoo” – saunaillan 22.9.2022 Korholanmäellä Sanna Karjalaisen mökillä. Saunailtaan osallistui hallituksen jäsenet, koska samalla pidimme myös kokouksen. Yhdessä saunominen, saunakahvit, yhdessä laulaminen ja makkaranpaisto kruunasivat tapahtuman.
Lokakuussa Eila Kostamo esiintyi 8.10.2022 Kansalliseläkeläisten 50-vuotisjuhlassaa. Hän soitti siellä kanteleella karjalaisia kansanlauluja. Paikalla oli n. 50 henkilöä.
Toinen esiintyminen oli 26.11.2022 Linnantauksen kirkossa. Oulun läänin piirikokous. Siellä Eila esitti Sotaorvon tarinan. Paikalla oli n. 30 henkilöä.
Lokakuussa 18.10.2022 pidimme ”Tekevä tiistai” työpajan. Työpajassa valmistimme
helmineula ikoneja. Koulutukseen osallistui 12 henkilöä ja kouluttaja Eila Kostamo. Koulutus oli osittain Opintokeskus Siviksen tukemaa. Yhdistys maksoi kuluista osan. Osallistujille maksuton. Tekemistä jatkettiin 1.11.2022 Eila Kostamon kotona.
Marraskuussa 10.11.2022 Purolan Marttojen vieraana Pupulassa. ”Unelmasta totta -lehmäkin osaa lentää”- pöytäteatteriesitys kantelemusiikin siivittämänä. Tuula Honkanen ja Eila Kostamo. Paikalla12 henkilöä. Pohdittiin myös yhteistyö mahdollisuuksia.
Lasten oikeuksienpäivän tapahtuma yhteistyössä muiden toimijoiden kanssa 20.11.2022 Kajaanin kaupungin lammella. Kajaanin Kalevalaiset Naiset toteuttivat toimipisteen ”Osui ja upposi”. Lapset saivat heittää palloja koreihin ja samalla loruilimme heidän kanssaan. Toimintaa vetivät, Metsä muori, Leo Leijona ja Pekko Peikko. Paikalla oli yli 350 henkilöä.
Joulukuussa 1.12.2022 saimme vieraaksi Suomussalmen Kalevalaisten hallituksen. Kävimme yhdessä teatterissa ja sitten pidimme palaverin aiheesta: Kuinka voisimme lisätä yhteistyötä yhdistystemme välillä. Sovimme kajaanilaisten vierailusta Suomussalmelle keväällä 2023.
Puheenjohtaja osallistui Teams-palavereihin, jotka Liitto toteutti. Ne sisälsivät ajankohtaista tietoa Liiton toiminnasta ja luentoja.
Jäsenkirje postitettiin kerran 1/22 jäsenmaksun kanssa toukokuussa. Muu viestintä: sähköpostiviestit jäsenille, joilla se on ja kirjeillä niille, joilla ei ole sähköpostia + Koti-Kajaani ilmoitukset. Saatiin huomiota lehdistössä hyvin.
Kajaanin Kalevalaisten Naiset ry:n facebook – sivustolla tiedotettiin tapahtumaista ja julkaistiin Liiton julkaisuja, jäsenten lähettämiä luovuuskuvia. Näiden tuoman huomion myötä sivujemme seuraajia on nyt 204. Tapahtumista ilmoitettiin myös facebookissa.
Kalevalaisten Naisten Liiton tapahtumia vuoden 2022 aikana. Näistä tiedotettiin jäsenille sähköpostilla, toimintakertomuksessa, facebookissa ja Pirtalehdessä.
TOIMINTAKERTOMUS 2018
VUODEN 2018 TEEMA oli Kalevalaisten Naisten liitolla Kalevalainen koti.
Elsa Heporauta oli visionääri. Hän puhui kalevalaisesta renessanssista, jonka tulisi ulottua kaikille elämän alueille. Kotimaisuuden ja kalevalaisen hengen tulisi näkyä kodin sisustuksessa, vaatteissa, matkamuistoissa, lasten kasvatuksessa ja kaikessa sivistyksessä. Fyysisesti näkyvin saavutus tässä oli varmasti Kalevalaisten Naisten Liiton Kestikartano-ravintola Helsingissä. Sen suunnittelussa oli jokainen yksityiskohta mietitty juuri suomalaisuuden ja kalevalaisuuden näkökulmasta. 40-luvulla järjestettiin jopa kalevalainen huonekalusuunnittelukilpailu,
Miten Elsan visio voi tänä päivänä?
Kalevalaisuus on niin moninaista, että jokaisesta kodista löytyy varmasti jokin siihen liittyvä asia tai ominaisuus. Helposti kalevalaiseksi piirteeksi miellettäviä, perinteisesti suomalaisessa kodissa näkyneitä asioita, kuten ryijyjä, räsymattoja, puisia koriste- ja käyttöesineitä tai itse kirjailtuja liinoja ja vaatteita löytyy yhä edelleen monesta kodista. Osa niistä on vanhoja, sukupolvelta perintönä siirtyneitä aarteita, osa taas uutta ja itse hankittua.
Erilaisia ”tuohikontti”-punoksia käytetään mitä erilaisimpien materiaalien työstämisessä, monelle ovat varmasti tutut huovasta tehdyt design- virsut tai vanhoista kahvipaketeista punotut kauppakassit. Omin käsin tekeminen on jälleen pop, ja mitä kekseliäämmin siinä käyttää kierrätettyjä materiaaleja, sen suurempaa tyydytystä lopputulos tuntuu tuovan tekijälleen.
Itselleni kalevalaisuus merkitsee myös yhteisöllisyyttä, ihmisten kohtaamista ja ilojen ja surujen jakamista, juhlan ja arjen vuorottelua vuodenkierron mukaan sekä vieraanvaraisuutta.
Toiminta 2018
Kajaanin Kalevalaiset Naiset ry:n hallitus vuonna 2018 oli Tuula Honkanen pj, Eila Parviainen. Eila Kilpeläinen varapj, Seija Höijer sihteeri, Sanna Karjalainen rahastonhoitaja, Eila Tolonen ja Kerttu Lammassaari.
Kajaanin Kalevalaiset Naiset ry:n vuosikokous pidettiin 13.2.2018 Raatihuoneella. Vuosikokouksessa Eila Kostamo soitti kannelta.
Hallitus kokoontui 6 kertaa, 16.1.2018, järjestäytymiskokous 19.3.2018, 15.5.2018, 28.8.2018, 25.9.2018, 6.11.2018 ja Jouluaterialla 13.12.2018.
Kalevalaisten Naisten Liitto myönsi hallituksen jäsenelle Eila Parviaiselle Osmansolmu kunniamerkin vuonna 2018 pitkäaikaisesta kulttuurityöstä Kainuussa.
Toiminta pyörähti käyntiin Kalevalajuhlalla 28.2.2018 Kaukametsän salissa.
Olimme onnistuneet yhteistyötahojemme kanssa ohjelman suunnittelussa – palaute oli erinomainen. Järjestäjätahot pysyvät samoina. Elias Lönnrot- seura ry, Kajaanin Kalevalaiset Naiset ry, Kajaanin kaupunki/Kaukametsän Opisto, Kainuun Lausujat ry ja Kainuun kirjailijat ry. Juhlan juonsivat Kätönlahden koulun oppilaat Noora Kyllönen ja Jefimia Niskanen
Kajaanin Kalevalaiset Naiset ry järjesti koulutustilaisuuden ”Sadutusmenetelmistä” 7.5.2018. Kouluttajana toimi sadutusmenetelmäkouluttaja, KM Tuula Honkanen. Paikalla oli n. 10 henkilöä. ”Kerro juttu tai tarina, kirjoitan sen ylös juuri kuten sinä sanot!” Tarinoista koottiin tarinavihko.
Yrttimaan hoitoon Kajaanin Kalevalaiset naiset osallistuivat edellisen vuoden tapaan. Talkoot pidettiin 22.5.2018. Kesällä hoito ja kastelu olivat lähes kokonaan meidän vastuullamme. Kävimme myös neuvotteluja tulevaa kesää 2019 varten Kajaanin kaupungin kanssa, että kaupunki ottaisi huolehtiakseen yrttimaan hoidon.
Kansallispukujen tuuletuspäivä Rantapuistossa Kajaanissa pidettiin 12.8.2018. Paikalle saapui väkeä yli 20 henkilöä. Tilaisuudessa esiteltiin eri kansallispukuja. Leikittiin yhdessä piirileikkejä ja kerrottiin tarinoita. Tapahtuma toteutettiin piknik-tapahtumana. Osallistujilla oli omat eväät mukana. Tapahtuma sai huomiota myös lehdistössä.
Kalevalaiset Naiset Liiton vuosikokoukseen 28.-29.9.2018 Rovaniemelle ei valitettavasti päässyt osallistumaan kukaan meidän yhdistyksestämme.
Kajaanin Kalevalaiset Naiset järjestivät Leena-Kaisa Kiviojan esityksen Pienoisnäytelmä Eeva Kilven testeihin. Perusihmisyyttä 2.10.2018 Raatihuoneella. Esitykseen osallistui n. 30 henkilöä. Lämmin kiitos Leena-Kaisa!
Kajaanin Kalavalaiset Naiset ry täytti 60 vuotta tänä vuonna. Yhdistys on perustettu 9.9.1958. Perustajajäsenet olivat Mirja Savolainen, Anna Karvonen ja Tellervo Karhunmäki. Juhlan kunniaksi järjestimme ”Tarinaillan”. Illan kunniavieraaksi saimme Kalevalaisten Naisten Liiton puheenjohtajan kansantieteilijä Ildikó Lehtisen. Ilta oli menestys. Osallistujia juhlassa oli n. 30 henkilöä.
Jäsenkirje postitettiin kerran 1/18 jäsenmaksun kanssa maaliskuun puolivälissä.
Muu viestintä: sähköpostiviestit jäsenille, joilla se on + Koti-Kajaani ilmoitukset Seurat toimivat -palstalla lisäksi tehtiin toiminnasta muutama buffi. Saatiin huomiota lehdistössä hyvin vuoden aikana.
Kajaanin Kalevalaisten Naiset ry:n facebook – sivusto avattiin syksyllä 2017. Sivustolla tiedotetaan ajankohtaisia asioita.
Hallituksen jäsenet tapasivat 13.12.2018 jouluruokailun merkeissä, jossa käytiin läpi Kalevalajuhlan ohjelman valmistelua ja keskusteltiin alustavasti toimintasuunnitelmasta vuodelle 2019.
Kalevalaisten Naisten Liiton tapahtumia vuoden 2018 aikana. Näistä tiedotettiin jäsenille.
28.2. Kalevalan päivä Designmuseossa Kalevalainen koti -seminaari ja Kestikartanon verkkonäyttelyn julkistus
18.–20.5. Tarton kulttuurimatka jäsenille
11.–16.6. Udmurtian jäsenmatka
28.–29.9. Vuosikokouspäivät Rovaniemellä
13.10. Ildikó Lehtisen 70-vuotisjuhlaseminaari Kansallismuseossa yhteistyössä Helsingin ja Turun yliopistojen kansatieteen oppiaineen kanssa.
TOIMINTASUUNNITELMA 2017
VUODEN 2017 TEEMA on Kalevalaisten Naisten liitolla MUISNAISPUVUSTA MARIMEKKOON. Kalevala Koru täyttää 80 vuotta ja itsenäinen Suomi 100 vuotta. Pukeutuminen koruineen ovat tärkeä osa juhlaan valmistautumista. Vaatteet ja korut kuuluvat niin arkeen kuin juhlaan. Mitä muita merkityksiä vaatteilla ja koruilla on kuin pukeutuminen ja koristautuminen? Miten muoti on vaikuttanut muinais- ja kansallispukuihin?
Vaate on aate
Kalevalakorujen ja pukeutumisen avulla teemme kalevalaisten naisten toiminnan näkyväksi. Pukeutumisella näytämme kiinnostuksemme kulttuuriperintöön, ja tulkitsemme perinteitä muodin mukana. Teema kannustaa kalevalaisia naisia olemaan mukana Suomen 100-vuotisjuhlavuoden tapahtumissa eri puolilla maata ja myös maan rajojen ulkopuolella. Koko Suomen teema ensi vuonna on Yhdessä! Meillä on aate, johon vaatteet ja korut kuuluvat olennaisena osana. Käytetään korujamme ja pukujamme koko ensi vuoden ajan niin arjessa kuin juhlassa.
Yhdessä!
Suomi 100 -ohjelmassa on monta Kalevalaan tai kulttuuriperintöön liittyvää tapahtumaa. Tutustu ohjelmaan verkossa ja osallistu tapahtumiin teeman mukaisesti pukeutuneena! Näin teemme kalevalaista aatettamme tunnetuksi koko Suomessa. Uudet jäsenet ovat tervetulleita sukupolvien ketjuun siirtämään perinteitä eteenpäin ja luomaan uusia.
Kalevala Korun näyttelykiertue 2017
20.1.–3.3.2017 Pohjois-Pohjanmaan museo, Oulu
13.5.–26.8.2017 Kuopion museo, Kuopio
4.2.2017 Louhenpaja Kansallismuseon auditorio Helsinki
7.2.2017 Vuosikokous Raatihuoneella kello 18.00
10.2.2017 Jätetään apurahahakemus Suomen kulttuurirahaston Kainuun maakuntarahastoon.
28.2.2017 Kalevalan päivä
Kalevalan päivänä kukkien lasku Elias Lönnrot patsaalle klo 12.00
Kalevalapäivän juhla kello 18.00 Kaukametsän Sali
1.4. 2017 Luento yhteistyössä Suomi-Unkari seuran kanssa
20.5.2017 Kajaanin Kalevalaiset Naiset ry osallistuu
”Mahdollisuuksien tori – tapahtumaan
9.5.2017 Tarinan kerrontailta – Suomi 100 vuotta Raatihuoneella
Kesällä 2017 Yrttimaan hoito
Palkataan kesätyösetelillä opiskelija hoitamaan yrttimaata ja esittelemään
Raatihuonetta kesä-heinäkuun ajaksi.
13.8.2017 Kansallispukujen tuuletus Raatihuoneella
30.9.2017 Kalevalaiset Naiset Liiton vuosikokous Hanasaari, Espoo
10.10.2017 Muotinäytös – yhteistyökumppaneiksi pyydetään Kaukametsän Opistoa,
Marimekkoa ja Kalevalakorua
11/ 2016 Taikamummo 40v taiteilijaura – esitelmä (esitys)
Muista tapahtumista ilmoitellaan erikseen!
KAJAANIN KALEVALAISET NAISET RY
TOIMINTAKERTOMUS 2016
Vuonna 2016 Kalevalaisten Naisten Liiton teemana oli Samaa sukua. Teema vei läpi ajan ja paikan, ja haastoi etsimään omaa paikkaa suvun jatkumossa. Kun puhumme suvusta, tarkoitamme usein ihmisiä, joille olemme biologisesti sukua. Sukulaisuus on kuitenkin myös paljon muuta kuin biologiaa. Se voi olla vaikkapa tunteita, muistoja, salaisuuksia, uusperheitä ja välittämistä. Teemana Samaa sukua haastoi meidät pohtimaan omaa ajatustamme suvusta uusin silmin. Keitä kutsun sukulaisikseni ja miksi?
Kajaanin Kalevalaiset Naiset ry:n hallitus vuonna 2016 oli Tuula Honkanen pj, Eila Kilpeläinen varapj, Seija Höijer sihteeri, Sanna Karjalainen rahastonhoitaja, Eila Tolonen, Kerttu Lammassaari ja Eila Parviainen.
Kajaanin Kalevalaiset Naiset ry:n vuosikokous oli 18.2.2016 Raatihuoneella.
Hallitus kokoontui 6 kertaa, 12.1.2016, järjestäytymiskokous 1.3.2016, 10.5.2016, 16.8.2016, 18.10.2016 ja 16.12.2016.
Toiminta pyörähti käyntiin Kalevalajuhlalla 28.2.2016 Kaukametsässä. Olimme onnistuneet yhteistyötahojemme kanssa ohjelman suunnittelussa – palaute oli kiittelevä. Juhlassa myytiin arpoja, joiden tuotto jaettiin Elias Lönnrot seuran kanssa. Järjestäjätahot pysyvät kutakuinkin samoina. Elias Lönnrot- seura, Kajaanin Kalevalaiset Naiset ja Kajaanin kaupunki/Kaukametsä- opisto, Kainuun Lausujat ja Kainuun kirjailijat ry. AKAVA Kainuu järjesti iltatilaisuuden Raatihuoneella.
Kansallismuseossa järjestettiin seminaari ” Elävä käsityöperintö. Kansallispuvusta lelu hakkerointiin 13.4.2016. Kajaanin Kalevalaisista Naisista luennolle osallistui Eila Parviainen.
Tarinan kerronta ilta järjestettiin 15.4.2016 Raatihuoneella. Ilta oli avoin kaikille. Ilta sai erinomaisen vastaanoton osallistujilta. Illassa soitti kannelta Eila Kostamo ja tarinan kerrontaan yleisön johdatti puheenjohtaja Tuula Honkanen.
Kajaanin Kalevalaiset Naiset ry oli mukana 21.5.2016 järjestetyssä ”Mahdollisuuksien tori” – tapahtumassa. Tapahtumassa esiteltiin toimintaa, jaettiin esitteitä ja myytiin erilaisia tuotteita.
Yrttimaan hoitoon kalevalaiset naiset osallistuivat edellisen vuoden kaltaisesti. Alkukesä oli meidän vastuullamme.
”Syntyjä syviä” tapahtuma järjestettiin yhteistyössä Elias Lönnrot-seurana kanssa runoviikon aikana 6.7-8.72016 Raatihuoneella. Tapahtumassa esiteltiin raatihuoneen historiaa. Kalevalaiset Naiset esittelivät omaa toimintaansa ja myivät erilaisia tuotteita. Eila Kostamo soitti kannelta ja Tuula Honkanen esitti ”Taikamummon tarinoita.”
Kansallispukujen tuuletuspäivä Raatihuoneella Kajaanissa pidettiin 28.8.2015. Paikalle saapui väkeä n.30 henkilöä. Tilaisuudessa esiteltiin eri kansallispukuja. Kanteletta soitti Eila Kostamo. Tapahtuma toteutettiin piknik-tapahtumana. Osallistujilla oli omat eväät mukana. Tapahtuma sai huomiota myös lehdistössä.
Kalevalaiset Naiset Liiton vuosikokoukseen 24.9.2015 osallistui meiltä hallituksen jäsen Kerttu Lammassaari.
Kalevalaiset Naiset ja Kaukametsän opisto järjestivät yhteistyössä luennon ”Samaa sukua” Kaukametsän auditoriossa 11.11.2016. Luennoitsijana oli Kalevalaisten Naisten Liiton puheenjohtaja, kansatieteilijä Ildiko Lehtinen.
Suomussalmen Kalevalaiset ry juhli 50 vuotista taivaltaan 12.11.2016. Kajaanin Kalevalaiset Naiset osallistuivat juhlaan ja lahjoittivat 80€ heidän toimintaansa.
Jäsenkirje postitettiin kerran 1/16 jäsenmaksun kanssa maaliskuun puolivälissä. Muu viestintä: sähköpostiviestit jäsenille, joilla se on + Koti-Kajaani ilmoitukset Seurat toimivat -palstalla lisäksi tehtiin toiminnasta muuta buffi.
Puheenjohtaja Tuula Honkanen esiintyi Taikamummona useissa eri tilaisuuksissa ja lahjoitti tuoton Kajaanin Kalevalaisten Naisten Helka nuorten toiminnan käynnistämiseen vuodelle 2017.
Kajaanin Kalevalaisten Naisten ja Elias Lönnrot -seuran edustajat tapasivat Kajaanin kaupungin johtoa 8.12.2016 kaupungintalolla. Tilaisuudessa sovittiin, että voimme käyttää Raatihuonetta maksutta omien tapahtumien järjestämiseen. Samoin Kalevala juhlan järjestelyissä meidän ei tarvitse maksaa tilavuokria Kaukametsässä. Yrttimaan hoidossa kaupunki tulee vastaan perustarvikkeiden osalta.
Hallituksen jäsenet tapasivat 16.12.2016 kokous- jouluruokailun merkeissä, jossa käytiin läpi Kalevalajuhlan ohjelman valmistelua ja liitosta tulleita tiedotteita sekä tehtiin alustava toimintasuunnitelma vuodelle 2017.
KAJAANIN KALEVALAISET NAISET RY
TOIMINTASUUNNITELMA 2016
VUODEN 2016 TEEMA ON SAMAA SUKUA
Teema vie läpi ajan ja paikan, ja haastaa etsimään omaa paikkaa suvun jatkumossa.
Kun puhumme suvusta, tarkoitamme usein ihmisiä joille olemme biologisesti sukua. Sukulaisuus on kuitenkin myös paljon muuta kuin biologiaa. Se voi olla vaikkapa tunteita, muistoja, salaisuuksia, uusperheitä ja välittämistä. Teemana Samaa sukua haastaakin meitä pohtimaan omaa ajatustamme suvusta uusin silmin. Keitä kutsun sukulaisikseni ja miksi?
Sukulaisuus voi myös olla perittyä tai puolison kautta saatua. Miten uusi sukulainen otetaan mukaan perinteiden ketjuun? Miten suvun perinteet siirretään eteenpäin ja kenelle ne siirretään? Suvun perintöesineet kulkevat sukupolvelta toiselle kertoen kantajalleen tarinaa menneisyydestä ja tulevasta. Ymmärtävätkö uudet sukupolvet historian arvon saadessaan haltuun sukunsa henkisen ja fyysisen perinnön?
Perinteen ja suvun historian kerääjä tuntuu taistelevan aina aikaa vastaan. Nopeaan tahtiin muuttuvassa maailmassa moni tarina jää tallentamatta ja katoaa, vaikka ne voivat olla tärkeä osa suvun tarinaa. Millaista oli omassa nuoruudessani? Millaisia tarinoita minulle on kerrottu? Millaisen tarinan olen kuullut oman sukuni vaiheista? Onko niitä koskaan kirjattu ylös?
30.1.2016 Huntuseminaari ja Louhenpaja Kansallismuseon auditorio Helsinki
18.2.2016 Vuosikokous Raatihuoneella kello 18.00
24.2.2016 KATTUUNILIIVIT JA PELTIHOUSUT – 130-vuotias suomalainen kansallispuku. Luennolla tarkastellaan kansallispuvun historiaa ja siihen liittyvää pukutukimusta sekä esitellään Kainuun kansallispuvut. Luennon järjestää Kaukametsän opisto ja Kajaanin Kalevalaiset Naiset ry, kello 18.00 – 19.30 Paikka: Kaukametsän Opiston auditorio.
28.2.2016 Kalevalan päivä
Kalevalan päivänä kukkien lasku Elias Lönnrot patsaalle klo 12.00
Kalevalapäivän juhla kello 15.00 Kaukametsän Sali
15.4.2016 Tarinankerronta ILTA (paikka vielä avoin) kello 18.00
Kesällä 2016 Yrttimaan hoito
Runoviikolla Raatihuoneella Kalevalaiset Naiset esittely
Kulttuurit kohtaavat/Samaa sukua (Kalevalaiset Naiset liiton vuoden teeman mukaan) eri kulttuurien pukujen esittelyä syyskuussa. Päivä ilmoitetaan myöhemmin.
28.8.2016 Kansallispukujen tuuletus Raatihuoneella
24.9.2016 Kalevalaiset Naiset Liiton vuosikokous (paikka vielä avoin)
11.11.2016 Liiton puheenjohtajan Ildiko Lehtisen vierailu Kajaanissa.
11/ 2016 Askarteluilta Eila Kostamon luona. Päivä ilmoitetaan myöhemmin.
Muista tapahtumista ilmoitellaan erikseen!
KAJAANIN KALEVALAISET NAISET RY
TOIMINTAKERTOMUS 2015
Vuosi 2015 oli Kalevalaisten Naisten Liiton juhlavuosi. Liitto juhli 80-vuotista toimintaansa ja vuoden teemana oli Ilon pitoa, ajan eloa!
Kajaanin Kalevalaiset Naiset ry:n hallitus vuonna 2015 oli Tuula Honkanen pj, Eila Kilpeläinen varapj, Seija Höijer siht., Sanna Karjalainen rahastonhoitaja, Eila Tolonen, Kerttu Lammassaari ja Aila Alasalmi
Kajaanin Kalevalaiset Naiset ry:n vuosikokous oli 16.2.2015 Raatihuoneella.
Hallitus kokoontui 5 kertaa, järjestäytymiskokous 10.3.2015, 14.4.2015, 26.5.2015, 11.8.2015 ja 6.10.2015.
Kuten aiemminkin vuosi 2015 aloitettiin Kalevalajuhlalla 28.2.2015 Kaukametsässä.
Olimme onnistuneet yhteistyötahojemme kanssa ohjelman suunnittelussa – palaute oli kiittelevä.
Järjestäjätahot pysyvät kutakuinkin samoina. Elias Lönnrot- seura, Kajaanin Kalevalaiset Naiset ja Kajaanin kaupunki/Kaukametsä- opisto. Iltajuhlan toteuttajana oli AKAVA Kainuu, joka järjestettiin Raatihuoneella.
Liiton hallitus myöntää vuosittain jäsenyhdistysten ehdotuksesta Elsa Vuorijoen rahaston Osmonsolmu ansiomerkin, enintään kahdelle (2) ansioituneelle jäsenelle
Ansiomerkin tarkoituksen on innostaa kalevalaisia naisia järjestötyössään kansallisen kulttuurin vaalijoina.
Tänä vuonna ansiomerkkiä haettiin Kalevalaisten Naisten Liitolta pitkään yhdistyksessä toimineelle Kerttu Lammassaarelle.
Ansiomerkki myönnettiin hänelle, Liiton toiminnanjohtaja Sirpa Huttunen luovutti ansiomerkin Lammassaarelle Kuhmon kulttuuripäivillä iltajuhlassa 14.6.2015. Kerttu Lammassaari sai tunnustuksen merkittävästä työstään vienankarjalaisen pukukulttuurin tallentamisesta ja elvyttämisestä. Hän on valmistanut vienankarjalaisen nukkekokoelman pukuineen. Lisäksi hän on tehnyt merkittävää yhteistyötä eri yhdistyksissä ja kulttuuritoimijoissa,
Yrttimaan hoitoon kalevalaiset naiset osallistuivat edellisen vuoden kaltaisesti. Alkukesä oli meidän vastuullamme.
Kansallispukujen tuuletuspäivä Raatihuoneella Kajaanissa pidettiin 30.8.2015. Paikalle saapui väkeä yli 60 henkilöä. Tilaisuudessa esiteltiin eri kansallispukuja. Tapahtuma toteutettiin piknik-tapahtumana. Osallistujilla oli omat eväät mukana. Tapahtuma sai huomiota myös lehdistössä.
Kalevalaisten Naisten toiminnan esittelyä tehtiin syksyllä kahdessa tilaisuudessa. Näitä olivat Seniorimessut ja Yritysten yö.
Kalevalaiset Naiset Liiton vuosikokoukseen 26.9.2015 osallistui meiltä rahastonhoitaja Sanna Karjalainen.
Jäsenkirje postitettiin kerran 1/15 jäsenmaksun kanssa helmikuun puolivälissä.
Muu viestintä: sähköpostiviestit jäsenille, joilla se on + Koti-Kajaani ilmoitukset Seurat toimivat -palstalla.
Hallituksen jäsenet tapasivat 3.12.2015 jouluruokailun merkeissä, jossa käytiin läpi liitosta tulleita tiedotteita.